Fredsagenterna

Gårdagen inleddes med besök på SEK för att träffa ledningen och bli uppdaterad om deras arbete.  Hade sedan ett spännande möte med ”Fredsagenterna”. Jag var med och examinerade första fredsagenterna förra året och ville nu lyssna till hur de fortsätter sitt arbete. Målet är att utbilda 1000 fredsagenter över hela Europa.

Dessa ungdomar gör ett otroligt viktigt arbete med den kulturella dialogen och vi diskuterade hur de ska kunna samarbeta med oss.

Deltog sedan vid avslutningen på SEK´s stämma och talade om vikten av deras arbete. De är extra betydelsefulla nu när det är sämre tider och svårare för företagen att få finansiering i vanliga banker.

Hade sedan intervju med TT om lösnongen på köttbråket mellan EU och USA. En tvist som pågått mycket länge och nu äntligen nått sin lösning. Fantastisk positiv signal som går motströms protektionism.

2 Responses to Fredsagenterna

 1. Mahmoud Aldebe skriver:

  För att förstå fredsagenternas förankring bland islamiska församlingar, är det intressant att notera att få föreningar och moskéer här med dem att göra. De är skapelse av sensus och Ibn Rushd och riktar verksamheten utåt och vill inte blanda sig med moskéns interna angelägenheter. Vi har försökt att nå dem utan resultat. De ogillar vår verksamhet och dess ledning nöjer sig med applådering av våra makthavare.
  Bevis för detta kan man hitta bl.a. i heliga skriften ”koranen”

  Fredsagenterna borde först och främst leva med dem utsatta i förorterna med ömsesidig vänlighet och rättvisa, för att förstå hur vi har det i samhället. Om ni skulle ogilla oss, kan det vara så att ni ogillar en sak som Allah genom den skapar en mängd godhet. Fredsagenterna har verkligen i Allahs apostel (Profet Muhammad) ett utmärkt föredöme, han ville leva med de fattiga och utsatta och inte sko sig rikt på bekostnad av människolidande.
  Hur uppförde sig då Profeten Muhammad (saw) som fredsmäklare?
  Genom de många bekräftade berättelser kring hans privata liv, kan vi få en bild av hans kvinnosyn och hur nuvarande muslimer bör behandla sina kvinnor och döttrar:
  ”Den bästa muslimen är den som är bäst mot sin fru och jag är bäst mot min fru.” (Tirmizi vol. 2, nr 323)

  ”Låt ingen manlig troende hata en kvinnlig troende. Även om han må ogilla en av hennes egenskaper, så kommer han (säkerligen) att vara nöjd med en annan.”
  (Muslim nr 1469)
  ”De troende med den mest kompletta tron är de med bäst karaktär. Och de bästa av er är de som behandlar sina fruar bäst.” (Imam Ahmad vol. 2, nr 250)
  En man bör känna ro och trivas med sin fru och barn och han bör muntra upp de till goda gärningar och se till så att de trivs och har kul med varandra. Profeten Muhammad (saw) brukade trots sin status som ledare över muslimerna leka och ha roligt med små barn och sina närstående . Varför har fredsagenterna inte denna roll och hur sedan av sig till våra moskéer.

  Islam är nog den mest missuppfattade religionen i väst och med fredsagenterna hoppades vi att denna ska minska, men vi blev besvikna och ser fram oss studieförbund som riktar uppmärksamheten utåt och inåt till vis grupp . Trots att islam är den mest korrekta om man analyserar dess budskap som är mest uttänkt, rättvist och givmild, är fredsagenterna upptagna att propagera om sig själva. Islam har sedan dag ett givit människan rätten till jordens förvaltning och eget ägande rätt, men sällan hör vi dem propagera för att minska den negativa bilden. Jag skulle uppskatta om fredsagenterna går ut och deklarera:
  Om västerlänning undrar om varför mannen och kvinnan blivit tilldelade olika skyldigheter i Islam, så är svaret väldigt enkelt. Kvinnan är speciell på sitt sätt och samtidigt bäst på vissa saker och det samma gäller mannen. Kvinnan är en varelse skapad av Allah för att söka sig till trygghet och trivas i den. Mannen är skapad för att underlätta tryggheten. När en nunna väljer att vara beslöjad så ställer sig ingen fråga, är hon förtryckt? Tvärtom. Men när en muslimsk kvinna bestämt sig att ta på sig Hijab så är hon förtyckt. När ett västerländskt par väljer att kvinnan ska vara hemma med sina barn ”hemmafru” så kommer ingen att ställa sig frågan, är hon förtryckt och mannen är förtryckare, tvärtom så vet man att omständigheterna tillåter detta för denna familj. Men när en muslimsk kvinna väljer att stanna hemma för att hon själv vill ta hand om sina barn så att de blir uppfostrade som hon vill, som inte alltid är möjligt på t.ex. dagis så här hon förtryckt och muslimska mannen är förtryckaren. Det är okunskap som föder fördomar och det är fördomarna som skapar missförstånd. Missförstånden bränner eventuella broar och väljer man att tänka på ett trångsyntsätt så kommer man ha det väldigt svårt att förstå sig på. Vi väntade oss att fredsagenterna går till allmänheten, utan projektform för att förklara att koranen är Guds ord och ingen annan religiös helig skrift gör anspråk på att vara direkta ord från Allah (Den Allsmäktige) och så ofta som Den Heliga Koranen. Allah säger i Koranen: ”Om den varit från någon annan Gud, säkerligen hade ni funnit många motsägelser i den”. Under den tidsperiod som Koranen uppenbarades, kunde det arabiska folket känna igen att språket I Koranen var unikt och att Den också skilde sig markant från det språk som araberna vanligtvis använde sig av. Araberna var vid den tiden kända för sin vackra poesi och Muhammad (SAW) var känd som en analfabet!
  Koranen klargör helt att Profet Muhammad (SAW) varken kunde läsa eller skriva, så om detta inte varit sant skulle Muhammads (SAW) samtida ha protesterat och förkastat honom. Trots detta finns det inga rapporter om det… Visst fanns det människor som förkastade Muhammads (SAW) budskap, precis som andra profeters budskap vart förkastade, men ingen gjorde det av denna orsak. Tvärtom så hade Muhammad (SAW) tusentals lojala följeslagare, och som resultat av detta spred sig Islam från Spanien i Väst till Kina i Öst, på bara ett århundrade! Värt att tänka på , att araberna skrev mer fantastisk poesi efter att Koranen uppenbarats.
  Man kan säga att Koranen är den arabiska litteraturens par execellance, och Muhammads (SAW) samtida insåg att de inte kunde matcha den! Men det är ännu lättare att bevisa att Muhammad (SAW) inte kan ha innehaft en så stor kunskap som är framställt i Koranen, såsom kunskapen om historiska händelser, tidigare profeter och naturfenomen.
  Koranen säger på flertalet ställen att Muhammad (SAW) och hans folk inte känner till dessa saker – så igen om detta varit osanning så skulle säkerligen hans samtida protesterat mot detta påstående.
  Det är tillräckligt att säga att inte är Koranen bara den mest memorerade och välbevarade skriften på jorden, den är även ojämförbar rent språkligt och andligt, och oefterhärmlig vad gäller budskapets klarhet och renheten i dess sanning.

  Det är mycket som sker i islam namn, men har inte med svenska moskéer att göra. Mycket sker utan att förankra saker och ting bland islamiska församlingarna.
  Vi är bara redskap till svenska studieförbund som tar beslag på alla projekt i våra namn och vi hålls utanför-

 2. B. Muhammad skriver:

  Salam!
  Vem är författare till texten, och varifrån är översättningen av haditherna hämtade?
  Tack på förhand.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: