Exporten ökar

I mitt svar i SvD Brännpunkt (8/7) på Stefan Löfvens utspel om satsningar för ökad export understryker jag att regeringen har ett bredare och mer effektivt angreppsätt för att fullt ut tillvarata globaliseringens möjligheter. Börje Vestlund SvD (11/7) skriver att jag istället för att poängtera bristerna i Socialdemokraternas utspel borde vara glad för det breda stödet för frihandel som finns i svensk politik. Regeringen värnar om frihandelslinjen, men skuldkrisen i Europa och exportens betydelse för välståndet kräver krafttag på alla fronter.

Situationen är allvarlig, även om exporten till skillnad från vad Börje Vestlund felaktigt hävdar faktiskt ökat har de senaste två åren. Vi accepterar inte att Socialdemokraterna använder exportfrämjandet som ett inrikespolitiskt slagträ när man i praktiken bromsat viktiga åtgärder med syfte att förbättra företagens möjligheter till globala affärer.

Socialdemokraterna, som enda riksdagsparti, var emot den viktigaste omorganiseringen av det statliga export- och investeringsfrämjandet på många år. Regeringens förslag har näringslivets stöd och liknande reformer har genomförts i flera andra länder, inklusive Finland. Det är både anmärkningsvärt och motsägelsefullt att S inte tror att en ny och vassare organisation för främjandet kommer att gynna exporten, samtidigt som man slår på stora trumman för att man vill ge samma exportfrämjandeorgan utökad skattefinansierad finansiering. Liksom på så många andra områden tycks Socialdemokraterna vara mer angelägna om att höja utgifterna – och därmed skatterna – snarare än att som regeringen och Alliansen tänka nytt och ansvarsfullt.

One Response to Exporten ökar

  1. blodriskan 1 435 40 Mölnlycke skriver:

    Exporten består inte bara av avancerade produkter där fraktkostnader är ett mindre problem
    Jag märker vid inköp på nätet och reklamationer att det skiljer mellan länderna. Billigast frakt från england, dyrare från andra (tex USA o Tyskland i några fall som jag testat med samma produkter) och tex 5ggr dyrare FRÅN oss till england för den typen av inköp och reklamationer som jag har erfarenhet av.Det vore intressant om ni lät någon göra en ordentlig överblick över detta. Och en analys av vad skillnaderna beror på

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: