Nytt förslag till tobaksdirektiv

Det är mycket positivt att vi nu har ett förslag till reviderat tobaksdirektiv att diskutera. Sett till hela lagstiftningsprocessen är det här mer en början än ett slut på frågan. Diskussioner och förhandlingar kan nu inledas i rådet och i Europaparlamentet. Regeringen kommer noga analysera det förslag som kommissionen lagt fram. Det svenska snuset får fortsätta säljas i Sverige. Men det gör mig väldigt besviken att det svenska snuset fortfarande diskrimineras på den inre marknaden.

Vi måste komma ihåg att det endast är ett förslag som presenterats och att Sverige har sitt permanenta undantag för svenskt snus – EU bör inte gå in och förändra det som för oss är en traditionell produkt för vilken vi har ett undantag. Undantaget gäller enligt anslutningsfördraget, och det gäller för svenskt snus. Anslutningsfördraget utgör primärrätt. Tobaksdirektivet utgör sekundärrätt som aldrig kan gälla framför primärrätt enligt vår tolkning. Någonstans måste ju kommissionen bestämma sig. Vill man reglera snus får man behandla snus som andra orala tobaksprodukter som är tillåtna på den inre marknaden. I Sverige har vi redan en mycket bra reglering av snus.

Regeringen kommer fortsatt driva frågan genom diskussioner och förhandlingar, utifrån mandatet från riksdagen. Vi kommer att argumentera för att vetenskapliga fakta beaktas, att inre marknadens principer respekteras samt att en enhetlig och ansvarsfull reglering för tobaksprodukter införs.

1 Responses to Nytt förslag till tobaksdirektiv

  1. Björn Ernstad skriver:

    Enligt Expressen idag (19:e december) står det bland annat att läsa ”…. I förslaget ingår också ett förbud mot användandet av ”karaktäriserande smaker” som även är tänkt att gälla det svenska snuset i Sverige”

    EU´s vara eller inte vara är en separat diskussion. Men även en EU-motståndare som jag, ser synergiska fördelar med samarbete länderna emellan. Men detta är ju löjligt!

    Blir givetvis otroligt upprörd över att EU talar om för ett land som haft vått snus som tradition, och belägg för det sedan början av 1600-talet hur snus ska karaktäriseras.

    Vått snus är i allt väsentligt begränsat till de skandinaviska länderna, och övriga medlemsländer i övrigt har varken traditioner eller erfarenhet av användandet av snus, och därför inga mätningar och rapporter om skadlighet mer än den som vi har här.

    Främst så är det en integritetsfråga. EU bör lämna beslutet åt svenskarna att avgöra om det skall vara mynta, kummin, bergamott eller anis.
    Men sedan ska en testpanel hjälpa EU att avgöra vilka vilka smaker i snuset som är ”karaktäriserande”? Ska icke snusande Belgare sitta i panelen eller Generalsnusande smålänningar göra det?

Lämna en kommentar