Snus i P1

Debatterade snusfrågan i radion på eftermiddagen mot Göran Boëthius. Han och Per Haglind hade en debatt artikel idag i GP om att vi sänder dubbla budskap angående snuset.

För mig är det en rättvisefråga, en rent principiell sådan. Det ÄR bristande proportionalitet och diskriminering av det svenska snuset.

Dessutom finns det brett stöd i riksdagen tillsammans med svenska folket (81%) som säger att de tycker det är fel att snuset behandlas annorlunda än cigarretter. En av fem tycker dessutom att det är en fråga som påverkar deras syn på EU. Det är verkligen en hjärtefråga för svenska folket!

Jag förstår inte heller dem som säger att saken är redan prövad och beslutad en gång för alla. Förbudet har prövats juridiskt avseende legaliteten, inte angående proportionaliteten.

Den inre marknaden fördjupas och utvecklas ständigt i många olika frågor, varför kan då inte också detta förbud prövas?

Dessutom ser jag inte att folkhälsan och frihandeln måste stå i motsats till varandra, tvärtom. Vi kan bedriva ett bra folkhälsoarbete, och göra det tillsammans med lika villkor för europeiska företag.

Det behövs en normaliserad handel med snus. Vi kan jämföra Sveriges alkoholpolitik – en restriktiv linje förutsätter inte protektionism och förbud. Att sätta upp nya förbud eller stänga några gränser för att vi kan se skadeverkningar av alkohol har inte varit någon väg att gå. Däremot är det viktigt med ett bra förebyggande och upplysande arbete tillsammans med en ansvarsfull produktreglering.

Självklart måste vi kunna hitta en balans mellan våra intressen.

One Response to Snus i P1

  1. Anders Kruse skriver:

    Handelsministern bör nog läsa på lite bättre. Diskussionen om proportionaliteten utgjorde en stor del av målen i EG-domstolen om snuset år 2004. Se till exempel domen i målet C-434/02 Arnold André, punkterna 44-56. Domstolens slutsats blev att snusförbudet inte kunde anses uppenbart olämpligt mot bakgrund av kravet på en hög hälsoskyddsnivå i EU och proportionalitetsprincipen. För övrigt var snusförbudet inte heller diskriminerande eller ett handelshinder i strid med EG-fördraget.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: